Spotkania z triathlonem i niezwykłą kuchnią

Agnieszka Jerzyk uczestniczka ostatnich Igrzysk Olimpijskich w Rio oraz Malika jedna z najlepszych szefów kuchni przeniosą nas do niezwykłej krainy. Triathlonistka opowie nam m.in. o starcie w Brazylii, a Malika przygotuje niezwykłe dania, które pachną i smakują Afryką. Zapowiada się ekscytujący wieczór. Mianownikiem tego spotkania jest PASJA i chęć pomocy innym.

%f1


Agnieszka Jerzyk, najlepsza polska triathlonistka,  uczestniczka Igrzysk Olimpijskich w Londynie i Rio do Trójmiasta przyjedzie 22 października na zaproszenie Triathlon Energy, cyklu ambitnych imprez triathlonowych oraz Radia Gdańsk. Jej pobyt podzielony zostanie na dwie części.

„Popularny Jerzyk” najpierw będzie gościem Radia Gdańsk, audycji „Z boisk i stadionów”, której będzie można posłuchać od godziny 17 do 18. Audycja zrealizowana zostanie z udziałem publiczności w Studiu  Koncertowym im. Janusza Hajduna. 80 osób, które zdobędą zaproszenia będą mogły posłuchać wywiadu przeprowadzonego na żywo przez Włodzimierza Machnikowskiego i Tomasza Galińskiego.  Po godzinie 18 będą mieli okazję osobiście zadać pytania olimpijce.

Oprócz Agnieszki gośćmi dziennikarzy będą także inni triathloniści. Uczestnicy ostatnich  Mistrzostwach Świata w Australii.

Wieczorem znana triathlonistka przeniesie się do niezwykłego miejsca w Trójmieście. W Restauracji Malika w Gdyni będziemy świadkami inauguracji nowego menu przygotowanego przez jedną z najlepszych szefowych kuchni – Maliki, finalistki telewizyjnego show „Top Chef”. Warto dodać, początkującej triathlonistki. Udział w tym spotkaniu będzie za okazaniem specjalnego zaproszenia.

Podczas obu spotkań, w Radiu Gdańsk oraz Restauracji Malika przeprowadzona zostanie zbiórka pieniędzy na szczytny cel. Wolne datki, zostaną przekazane w ramach akcji „Pomorze Biega i Pomaga” dla dwuletniego Olka. Chłopiec urodził się z niedotlenieniem mózgu, choruje na epilepsją, nie widzi na jedno oko, a na drugie słabo, ma wiotkość mięśni i krtani. Niezbędny jest wózek, którego koszt to 10 tys. złotych.  
Agnieszka Jerzyk postanowiła przekazać na aukcję, która zostanie przeprowadzona w Restauracji Malika, pamiątkę z Rio. Osobiście wręczy ją zwycięzcy.

Co jeszcze wydarzy się w ramach „Spotkania z triathlonem i niezwykłą kuchnią”? W czwartek, 20 października 2016 w Radiu Gdańsk Tomasz Galiński wraz z zaproszonymi gośćmi będzie rozmawiał o triathlonie i fenomenie tej dyscypliny sportu. Poznamy niezwykłe historie ludzi, którzy postanowili wyjść ze strefy komfortu i zmienić swoje życie. 

A jak zdobyć zaproszenia na spotkania? Będą do wygrania w październiku na antenie Radia Gdańsk oraz w konkursach na FB, zarówno rozgłośni jaki i Triathlon Energy.
 
 
Agnieszka Jerzyk - polska zawodowa triathlonistka, lekkoatletka, żołnierz Wojska Polskiego. Pierwszy start to rok 2005. I od tego momentu w triathlon wkłada całe serce. Podstawą jej sukcesów jest ciężki trening, który pasjonuje ją od 7 roku życia. Karierę rozpoczęła od pływania, by po siedmiu latach rozpocząć treningi lekkoatletyczne.
Pierwszym doświadczeniem z areną międzynarodową był Duathlon. Agnieszka pokazała charakter zajmując drugie miejsce na Mistrzostwach Świata juniorów w Gyor w 2006 roku, oraz pierwsze na Mistrzostwach Świata U23 w Rimini w 2008 roku.
Pierwsze międzynarodowe starty w triathlonie dały jej motywację i odwagę do historycznego zwycięstwa w Beijing Mistrzostw Świata do lat 23 w 2011 roku. Jej olbrzymia determinacja do startów i próbowania sił przyniosła złoty medal w zawodach Ironman na dystansie 70.3 na wyspie Lanzarote we wrześniu 2013 roku. Start uwieńczony brązowym medalem w japońskiej Jokohamie w serii Mistrzostw Świata pokazał, że jej potencjał jest przeogromny. Udział w Igrzyskach Olimpijskich w Londynie 2012 roku był jej marzeniem. Powtórzyła to  w Rio de Janeiro w 2016 roku.
 
Malika — Urodzona i wychowana w Algierii. Jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w gastronomii. Nie boi się wyzwań i zmian. Przed rozpoczęciem kariery w gas­tronomii była tłu­maczką i nauczy­cielką języka fran­cuskiego. Siedem lat temu, podążając za pasją, skierowała kroki, ręce i serce do pro­fesjon­alnej kuchni, w której przeszła kolejne szczeble hier­archii: pomoc kuchenna, kucharz i szef kuchni.
Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania, uwielbia wyraziste smaki, które opisała w książce  „Przyprawy” – w księgarniach od 28 września 2016. W pracy inspiruje się sztuką kulinarną północnej Afryki i Francji z domieszką najlepszych polskich tradycji. Zajmuje się również filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków.  Fascynacjami chętnie dzieli się z gośćmi podczas warsztatów kulinarnych odbywających się w restauracji.
Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015. Finalistka I edycji Top Chef Polska.
“Zapraszam Państwa do mojej restau­racji, gdzie zna­jdziecie przygodę i niepow­tarzalne smaki skom­ponowane przeze mnie z pasją i emocjami” — mówi Malika, która w tym roku rozpoczęła także przygodę z triathlonem. A to m.in. za sprawą męża Radka, który od roku uprawia ten wymagający sport. 
„Przez rok przyglądałam się intensywnym przygotowaniom Radka i jego kolegów z klubu do sezonu – twierdzi Malika. - Nie mogę powiedzieć że z zazdrością… Raczej z niedowierzaniem i przekonaniem, że to nie jest sport dla mnie. A jednak coś się zmieniło w lipcu tego roku kiedy poszłam kibicować znajomym. Poznałam dziewczynę z piątym dzieckiem na ręku, która ma chwilową przerwę od triathlonu, a trzy lata wcześniej nie potrafiła pływać. I to zaważyło. Po raz pierwszy poczułam że chcę to robić dla siebie i chcę być częścią tego wariactwa, które rozprzestrzenia się jak pozytywna epidemia, po kolejnych niczego niepodejrzewających leniach kanapowych, którym do niedawna byłam. Możliwość zostania ambasadorem Triathlon Energy przyjęłam z radością i dumą. Każdy z nas jeździł jako dziecko rowerem, biegał za piłką, większość z nas pływa. Niekoniecznie trzeba ukończyć Ironmana, by poczuć radość tego co robiliśmy jako dzieci. Dlatego będę zachęcać swoimi startami początkującej triathlonistki, każdego kto zapragnie poczuć w sobie moc.
 
Organizatorzy:
Triathlon Energy – ambitny cykl imprez triathlonowych
Radio Gdańsk
Restauracja Malika
Pomorze Biega i Pomaga
 
Powrót do listy